Willem Pijper, Halewijn en Zeist

Aan de Tweede Hogeweg in Zeist staat het geboortehuis van Willem Pijper. Dat wil zeggen, achter de oorspronkelijke gevel verrees in 1996 een modern appartementencomplex onder de naam Halewijn, een verwijzing naar Pijpers opera. Op initiatief van de Vereniging van Eigenaren verscheen onlangs het boekje Willem Pijper, Halewijn en Zeist.

Wim Jansen, secretaris van de VvE, vertelt de geschiedenis van het huis en zijn bewoners. Grootvader Willem Pijper liet het huis in het najaar van 1891 bouwen voor zijn zoon Johannes Willem Pijper, die er een winkel in onder andere behangselpapier, karpetten, tafelkleden en ‘fantasie meubelen’ begon. Boven de winkel werd op 8 september 1894 Willem Pijper geboren.

Arthur van Dijk – die in 2019 een bloemlezing van Pijpers brieven bezorgde – neemt het deel over de jeugd van Willem Pijper voor zijn rekening. In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, laat Van Dijk zien dat er meer muziek in het gezin Pijper was dan alleen het harmonium. Ook bij de volgens Pijper ‘streng Calvinistische’ opvoeding zijn kanttekeningen te plaatsen. Al jong kreeg Pijper pianoles van Jan Abel Wolff, cantor en organist van de Broedergemeente in Zeist, met wie hij later kamermuziekconcerten zou organiseren. In het huis aan de Hogeweg heeft Pijper zelf later ook pianoles gegeven. Het boek is bijzonder rijk geïllustreerd en is verkrijgbaar bij boekhandel Kramer en Van Doorn in Zeist.

Vorige
Vorige

In het licht van de eeuwigheid