“Ik heb nooit wanklankiger reproductie van Bach’s suite gehoord dan gisteravond. Het fugato rammelde, het rondo was onrustig, de sarabande was onrustiger en de bourree rammelde.”

Pijper over Van Gilse, 1920


Missie

De Willem Pijper Stichting beheert de intellectuele nalatenschap van Willem Pijper, en bevordert de uitvoering van zijn werk.

Geschiedenis

De Willem Pijper Stichting is bij testament opgericht door Dr. Louise Bolleman (1894-1976), de langjarige vriendin, vertrouwelinge en erfgename van Pijper.
Eerder had zij na zijn overlijden in 1947 zijn boedel beredderd en ervoor gezorgd, dat zijn partituren in de Koninklijke Bibliotheek en het Archief van het Grootoosten der Nederlanden terecht kwamen. Ook andere documenten, waaronder een groot aantal brieven, werden door haar aan de Koninklijke Bibliotheek geschonken.

De doelstelling van de Stichting is altijd geweest het ondersteunen van muzikale projecten, die een zeker “Pijper-gehalte” bezaten en ook zijn er wel prijzen uitgereikt aan personen, die zich voor de verbreiding van het werk van Pijper hebben ingezet. De grote manifestatie van de Pijper Stichting vond plaats in 1994. In dat jaar werd er een productie van de opera Halewijn door de Stichting gerealiseerd.

Toen in 1997 de duur van het auteursrecht werd verlengd tot 70 jaar en daarmee tot 2017 op inkomsten kon worden gerekend, is het plan ontwikkeld het volledige oeuvre van Pijper in drukvorm uit te geven, in samenwerking met KVNM en MCN/Donemus. Inmiddels is het eerste deel daarvan, de literaire geschriften, onder de titel Het Papieren Gevaar verschenen. Een aantal composities zijn bij Donemus in een moderne editie verschenen.